Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Pietrosani

Comuna se află în zona central-nordică a județului, pe malurile Râului Doamnei. Este străbătută de șoseaua județeană DJ731, care o leagă spre nord de Domnești (unde se intersectează cu DN73C), Corbi și Nucșoara și spre sud de Coșești și Dărmănești (unde se termină în DN73). La Retevoiești, din acest drum se ramifică șoseaua județeană DJ731D, care duce spre sud la Coșești, Dărmănești și Micești.

Istorie

La sfârșitul secolului al XIX-lea, comuna făcea parte din plaiul Nucșoara al județului Muscel și era formată din satele Pietroșani și Vărzăroaia, având 952 de locuitori, o biserică și o școală mixtă cu 62 de elevi. La acea vreme, pe teritoriul actual al comunei mai funcționau în același plai și comunele Bădești și Retevoești. Comuna Bădești avea un singur sat în alcătuire, cu o populație de 849 de locuitori; aici existau o moară de apă pe un iaz format de Râul Doamnei, o școală cu 45 de elevi înființată în 1883 și o biserică veche de lemn.Comuna Retevoiești, alcătuită din satele Retevoești și Gănești, avea două mori, două biserici și o școală cu 87 de elevi (dintre care 10 fete).

Anuarul Socec din 1925 consemnează desființarea comunei Bădeni, satul ei trecând la comuna Pietroșani. Aceasta și comuna Retevoiești făceau parte din plasa Râul Doamnei a aceluiași județ; comuna Pietroșani avea 2373 de locuitori în satele Bădești, Pietroșani și Vărzăroaia; iar comuna Retevoești avea 2825 locuitori în satele Corbu, Gănești, Lăpușani, Leicești și Retevoești.

În 1950, comunele au fost transferate raionului Pitești din regiunea Argeș. În 1968, ele au trecut la județul Argeș; tot atunci, comuna Retevoești a fost desființată, satele ei trecând la comuna Pietroșani.

Contact

Sari la conținut